Wat te doen bij een ongeluk met een elektrische step?

De laatste jaren is het Nederlandse straat beeld flink veranderd. Zeker in de grote steden zijn er vele soorten voertuigen bijgekomen, waaronder de elektrische step. Het zijn hippe en handige vervoersmiddelen, waaraan de nodige voor- en nadelen kleven. Lang niet altijd is duidelijk welke steps zijn toegestaan en waar deze op de weg mogen rijden. Er vinden dan ook regelmatig ongelukken met elektrische steps plaats. Wat moet je doen als je bij een ongeluk met een elektrische step betrokken raakt?

Voor- en nadelen van een elektrische step

Een elektrische step is in het stadsverkeer best handig. Je bent wendbaar en snel en hebt geen parkeerprobleem. In de drukte heb je aan kleine ruimtes genoeg om je weg te vervolgen, elk gaatje kan worden benut. Op de plaats van bestemming pak je de step onder de arm en neem je deze mee naar binnen. Dat klinkt ideaal, maar er kleven ook nadelen aan. Door de wendbaarheid en relatief flinke snelheid waarmee je met een elektrische step rijdt, zit een ongeluk ook in een klein hoekje. En lang niet elke variant van de elektrische step is in Nederland toegestaan.

Als je de aanschaf van een elektrische step overweegt, is het dan ook belangrijk om je goed te verdiepen in de regels die gelden. Volgens de wet is de elektrische step een bijzondere bromfiets die ook WA-verzekerd moet zijn en een kentekenplaat moet hebben. Voor een step met trapondersteuning geldt dat de regels gelijk zijn aan een elektrische fiets met ondersteuning tot 25 km/uur. Voor deze step is er geen verzekeringsplicht.

“Onderzoek bij de aankoop van een elektrische step eerst of het type is toegestaan en of deze verzekerd moet en kan worden.”

Een ongeluk met een elektrische step. En nu?

Ben je de bestuurder van de step en krijg je een ongeluk? Of heb je schade opgelopen doordat je in botsing bent gekomen met een elektrische step? Hieronder leggen we uit wat je in zo’n geval moet doen.

Als je zelf schade oploopt tijdens het gebruik van de elektrische step, dan hangt het van de toedracht af of je de schade vergoed kunt krijgen. Is het ongeval de schuld van een andere weggebruiker, dan kun je deze aansprakelijk stellen om jouw schade te claimen. Daarvoor gelden de normale regels van het aansprakelijkheidsrecht. Je moet aantonen, bijvoorbeeld met behulp van getuigenverklaringen, dat de andere partij aansprakelijk is.

Als je betrokken raakt bij een aanrijding en de andere partij reed met een elektrische step, dan kun je de WAM-verzekeraar van de step aansprakelijk stellen. Zorg dan dat je deze gegevens van deze verzekeraar van de veroorzaker ontvangt.

Verschillende soorten elektrische steps

Er zijn vele soorten elektrische steps, zoals bijvoorbeeld de Segway, de Trikke, de Swing Trike en de Kickbike. Een elektrische step is toegestaan op de openbare weg als het RDW de step heeft aangewezen als bijzondere bromfiets.

Oorzaken van ongelukken met elektrische steps

De wendbaarheid van een elektrische step is een van de voordelen, maar die wendbaarheid vergroot ook de verleiding om snel tussen het overige verkeer door te slalommen. De belangrijkste oorzaak van ongelukken met elektrische steps is dan ook het rijgedrag van de bestuurder.

Een step is ook minder stabiel dan bijvoorbeeld een fiets of een brommer en ook de zichtbaarheid voor andere weggebruikers is vaak niet optimaal. De kans op een ongeluk met een elektrische step is dan ook relatief groot.

Kan ik de ander aansprakelijk stellen?

Voor de beoordeling van de aansprakelijkheid is het van belang dat een elektrische step geldt als een motorvoertuig. Dat betekent dat de zwakkere verkeersdeelnemer, zoals een voetganger of fietser, wordt beschermd door de wet. Als er een ongeluk plaatsvindt waarbij een elektrische step en bijvoorbeeld een fietser betrokken is, dan krijgt de fietser vrijwel altijd zijn schade -voor minimaal 50%- vergoed.

Als een bestuurder van een step schade lijdt door een aanrijding met een ander motorvoertuig, dan gelden de normale regels van het aansprakelijkheidsrecht . Om de ander aansprakelijk te stellen is het dus noodzakelijk om de fout van de ander aan te tonen.

Wat doe je bij een ongeval met een elektrische step met letsel tot gevolg?

Als je letsel oploopt bij een ongeval is het belangrijk om je te laten bijstaan door een letselschadespecialist die voor jouw belangen opkomt. In Nederland heeft de wetgever geregeld dat een slachtoffer van een ongeval zich kan laten bijstaan door een deskundige belangenbehartiger. De -redelijke- kosten van die belangenbehartiger moeten door de aansprakelijke partij worden vergoed, bovenop alle andere schadeposten van het slachtoffer.

Unieke werkwijze Tijbout

Tijbout Letselschade is al meer dan 30 jaar een begrip in Nederland. Wij staan uitsluitend slachtoffers bij en helpen hen bij het verhalen van de letselschade op de aansprakelijke verzekeraar.

Persoonlijk contact en het ontzorgen van het slachtoffer zien wij als een vanzelfsprekendheid. Als je letsel oploopt door een ongeval dan is dat immers al vervelend genoeg. 

Conclusie

De elektrische step is een relatief nieuw gezicht in het verkeer. Nog lang niet iedereen is daaraan gewend en ook  de regels die gelden zijn voor velen nog niet bekend. Een ongeluk met een elektrische step zit dan ook in een klein hoekje en de gevolgen daarvan kunnen groot zijn.

Heb je letsel opgelopen met of door toedoen van een elektrische step? Neem dan contact met ons op voor advies en we vertellen je direct of er een schadevergoeding kan worden verkregen.

Direct gratis advies?

(075) 640 10 40

Neem contact op met een specialist

[email protected]

Binnen 24 uur antwoord op al je vragen

Stuur ons een bericht

Neem contact op met een specialist