Onze klanten geven ons een 9,5

Ongeluk met een elektrische fiets: wie is aansprakelijk?

De laatste jaren is de elektrische fiets in Nederland aan een enorme opmars bezig. Waar het aanvankelijk werd gezien als een fiets voor “de ouderen”, fietst inmiddels ook menig puber op een elektrische fiets. 

Een elektrische fiets is in ons land ook een uitkomst. U heeft nooit last van tegenwind, bent toch gezond bezig en u kunt de auto vaker laten staan. Met de toename van het aantal elektrische fietsen, neemt echter ook de drukte op de fietspaden toe.

Onvermijdelijk stijgt daarmee ook het aantal ongelukken waarbij de bestuurder van een elektrische fiets betrokken is. Niet zelden met letsel en dus letselschade tot gevolg. Wat moet u doen als u bij een ongeluk met een elektrische fiets betrokken raakt?

De elektrische fiets, onderscheid tussen de gewone elektrische fiets en de speed-pedelec

Een “gewone” elektrische fiets geeft trapondersteuning tot 25 km per uur. Juridisch behoort u daarmee tot dezelfde categorie als de fietser zonder trapondersteuning en moet u gebruik maken van het fietspad.

Naast de gewone elektrische fiets is er ook de “speed-pedelec”. Dit type elektrische fiets biedt ondersteuning tot een snelheid van 45 km per uur. Met deze variant van de elektrische fiets mag u dan ook niet op het fietspad rijden, maar moet u op een fiets/bromfietspad rijden, of bij afwezigheid daarvan, op de rijbaan voor het gemotoriseerde verkeer. Daarbij geldt ook de verplichting om een helm te dragen.

“Overweegt u de aanschaf van een elektrische fiets, denk dan na over het doel waarvoor u hem gebruikt. De speed-pedelec is met name geschikt voor grotere afstanden, zoals bijvoorbeeld bij woon-werkverkeer. ”

Een ongeluk met een elektrische fiets. En nu?

Rijdt u op een elektrische fiets en krijgt u een ongeluk? Of heeft u schade opgelopen doordat u in botsing bent gekomen met een elektrische fiets? Hieronder leggen we uit wat u in zo’n geval moet doen. De regels zijn daarbij voor de gewone elektrische fiets anders dan voor de speed-pedelec, die volgens de wet in de categorie bromfietsen valt. 

Als u met een gewone elektrische fiets een ongeluk krijgt met een motorvoertuig, dan wordt u als zogenaamde zwakke verkeersdeelnemer beschermd door de wet. U heeft dan vrijwel altijd recht op vergoeding van minimaal 50% van de schade. Dat geldt dus ook als u met de gewone elektrische fiets een aanrijding krijgt met een speed-pedelec. 

Bent u als berijder van een speed-pedelec betrokken bij een ongeval, dan hangt het van de toedracht af of u recht op een schadevergoeding heeft. Is het ongeval de schuld van een andere weggebruiker, dan kunt u uw schade vergoed krijgen.

Bij de beoordeling van de schuldvraag gelden de normale regels van het aansprakelijkheidsrecht. U moet aantonen, bijvoorbeeld met behulp van getuigenverklaringen, dat de andere partij aansprakelijk is. De beschermende werking waarin de wet voor gewone fietsers voorziet, geldt dan dus niet.

Het is belangrijk om bij een ongeval een letselschadespecialist om advies te vragen en te laten beoordelen of er mogelijkheden zijn om de schade te verhalen.

Wat doet u bij een ongeval met een elektrische fiets met letsel tot gevolg?

Als u letsel oploopt bij een ongeval is het belangrijk om je te laten bijstaan door een letselschadespecialist die voor uw belangen opkomt.

In Nederland heeft de wetgever geregeld dat een slachtoffer van een ongeval zich kan laten bijstaan door een deskundige belangenbehartiger. De -redelijke- kosten van die belangenbehartiger moeten door de aansprakelijke partij worden vergoed, bovenop alle andere schadeposten van het slachtoffer.

Unieke werkwijze Tijbout

Tijbout Letselschade is al meer dan 30 jaar een begrip in Nederland. Wij staan uitsluitend slachtoffers bij en helpen hen bij het verhalen van de letselschade op de aansprakelijke verzekeraar.

Persoonlijk contact en het ontzorgen van het slachtoffer zien wij als een vanzelfsprekendheid. Als u letsel oploopt door een ongeval dan is dat immers al vervelend genoeg. 

Conclusie

De elektrische fiets is een van de populairste vervoersmiddelen in ons land. De flinke toename van het aantal elektrische fietsen heeft ook een keerzijde. Een ongeluk met een elektrische fiets zit in een klein hoekje en de gevolgen daarvan kunnen groot zijn.

Heeft u letsel opgelopen met of door toedoen van een elektrische fiets? Neem dan contact met ons op voor advies en we vertellen u direct of er een schadevergoeding kan worden verkregen.

Direct gratis advies?

(075) 640 10 40

Neem contact op met een specialist

[email protected]

Binnen 24 uur antwoord op al je vragen

Stuur ons een bericht

Neem contact op met een specialist